Składniki:
- pół główki włoskiej kapusty
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kawałek kiełbasy (równie dobrze sprawdzi się wędzony boczek)
- 1 łyżka masła
- 1 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- parmezan
Kapustę oczyścić, usunąć głąb i pokroić w cienkie paski. Kiełbasę (lub boczek) pokroić w kostkę. Cebule posiekać. W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną kiełbasę i podsmażyć. Dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Po kilku minutach wrzucić kapustę i dusić kilka minut. Wlać bulion (może być z kostki), doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze przynajmniej 15 min.
Podawać posypane startym parmezanem z bagietką z masłem czosnkowym.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Sól i Pieprz", z moją małą modyfikacją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz