Tradycyjna włoska kuchnia to bogactwo najprostszych, najszybszych, a zarazem najpyszniejszych dań. Czasem wystarczy po prostu wymieszać makaron z masłem i posypać serem! Dzisiaj wersja tylko odrobinę bogatsza: spaghetti aglio olio e peperonico. W oryginalnej wersji używa się do spaghetti tylko tych trzech składników: oliwy, czosnku i ostrej papryczki. Jeżeli lubimy, można jednak dodać np. natkę pietruszki albo parmezan. W tak prostych, małoskładnikowych daniach najważniejsza jest najwyższa jakość składników - warto zainwestować w naprawdę dobrą oliwę.
Składniki:
- spaghetti
- oliwa z oliwek ( w oryginale pół szklanki, ja użyłam mniej)
- pół ostrej papryczki
- 3 ząbki czosnku
- parmezan
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Ja użyłam domowej oliwy z bazylią, czosnkiem i ostrą papryczką. Podsmażamy posiekaną papryczkę i czosnek (niezbyt długo, żeby czosnek nie stał się gorzki). Na patelnię przekładamy ugotowany makaron i mieszamy z oliwą, czosnkiem i papryczką. Doprawiamy solą i pieprzem. Można posypać parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz