Na te włoskie roladki od dawna miałam ochotę! Involtini istnieje w wielu różnych wersjach: mięsne i wegetariańskie. Wypróbowałam na razie tylko tę: plastry bakłażana i cukinii, zawinięte z ziołowym camembertem i zapieczone z sosem pomidorowym. Jest pyszna!
Składniki:
- bakłażan
- cukinia
- camembert
- 2 puszki pomidorów
- pół pęczka bazylii
- 3 ząbki czosnku
- makaron penne (lub inny)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Bakłażana i cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Smarujemy niewielką ilością oliwy (używam do tego silikonowego pędzelka) i smażymy na patelni grillowej do miękkości. Ser camembert kroimy w jak najcieńsze plasterki. Na płaskiej powierzchni kładziemy plaster bakłażana, następnie plasterek cukinii i kawałek sera camembert. Zawijamy i spinamy wykałaczką. Przygotowujemy sos pomidorowy: podgrzewamy 2 puszki pomidorów, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i pół pęczka posiekanej bazylii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy ok 15 min. Makaron gotujemy al dente. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, na nim układamy roladki i zapiekamy aż ser w środku lekko się rozpuści. podajemy z makaronem i resztą sosu pomidorowego.
Mniam, mniam. Nie lubię makaronu z pomidorowym sosem, ale ten bym zjadła:)
OdpowiedzUsuń