Po długiej nieobecności na blogu nareszcie długi weekend i chwila na przygotowanie obiadu. W lodówce łosoś wędzony na gorąco. I kilka pomysłów na jego wykorzystanie. Padło, oczywiście na penne i sos śmietanowo - łososiowy. Choć równie dobrze smakowałoby z makaronem farfalle. Cebulka, czosnek, śmietana i kapary. Może byś jeszcze koperek, jeśli ktoś lubi.
Składniki:
- makaron (penne lub farfalle)
- wędzony łosoś
- szklanka śmietany 18%
- pół białej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kapary (w ilości zależnej od upodobania, ja dodałam ok. 2 łyżek)
- 80ml wódki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie przygotowujemy sos: cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy krótko na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy wódkę i mieszamy, aż lekko odparuje. Wlewamy śmietanę i dodajemy kapary. Gotujemy chwilę, co jakiś czas mieszając. Sos śmietanowy doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na sam koniec wrzucamy drobno pokrojonego łososia, już nie gotujemy. Sos podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy jeszcze pieprzem.
Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu kulinarnego "MasterChef" w tvn
OdpowiedzUsuńW linku informacja o programie:
http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html
Pozdrawiamy,
Redakcja,
MasterChef
masterchef@tvn.pl