Wakacyjnych wspomnień ciąg dalszy.
Tym razem wyprawa we czworo. Turcja nas zaskoczyła - upałami we
wrześniu, sympatią mieszkańców, którym zdarzało się spontanicznie
obdarowywać nas drobnymi pamiątkami, nawet wtedy, gdy wizyta na ich
straganie nie kończyła się zakupem, najlepszym winem, jakie zdarzyło nam
się pić - z owoców morwy, a przede wszystkim bogactwem smaków. Turecka
kuchnia to paląco-pikantne mięsa i warzywa, niesamowicie słodkie desery
i łagodne, orzeźwiające napoje. Jedno jest pewne - tureckie smaki
potrafią zdominować! Nawet miejscowy McDonald dostosował się do
kuchennych przyzwyczajeń tamtejszych klientów i sprzedaje sprzedaje fast
food z tureckim posmakiem.
Tureckie
słodycze nie posmakowały nam - są stanowczo zbyt słodkie! Lokum to
rodzaj twardej galaretki przygotowanej głównie z cukru i mąki
kukurydzianej. Dostępne jest w wielu różnych smakach, np. różane czy
pistacjowe. Baklawę przygotowuje się z ciasta filo, przełożonego
orzechami z miodem, polanego po wierzchu słodkim syropem i posypanego
pistacjami. Całkiem smaczna okazała się chałwa, ale spośród wszystkich
przekąsek najbardziej smakowały nam smażone orzeszki w różnych smakach.
Nie
spodziewaliśmy się, że to w Turcji odkryjemy nasze ulubione wino.
Podczas degustacji, w której mieliśmy okazję uczestniczyć, kosztowaliśmy
win w najbardziej oryginalnych smakach - jak wino truskawkowe,
mandarynkowe... Najbardziej typowe dla regionu, w którym byliśmy było
jednak wino z owoców morwy. I to okazało się najlepsze - do tej pory nie
udało nam się znaleźć wina, które by mu dorównywało.
Ruiny biblioteki Celsusa w Efezie |
CHŁODZĄCY AYRAN
Ayran to bardzo popularny w Turcji napój przygotowywany z naturalnego jogurtu i wody. Bardzo dobrze łagodzi smaki pikantnej kuchni tureckiej. Wersja wzbogacona listkami świeżej mięty jest idealna na upały - wspaniale chłodzi i odświeża.
Składniki:
- jogurt naturalny (najlepiej typu greckiego lub bałkański)
- niegazowana woda mineralna
- listki świeżej mięty
- sól, pieprz
Jogurt naturalny miksujemy z wodą mineralną w proporcji 2:1. Możemy przed miksowaniem dodać posiekane listki mięty - wtedy napój będzie bardziej orzeźwiający. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Podajemy mocno schłodzony, przyozdobiony listkami świeżej mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz