piątek, 15 czerwca 2012

Turkish Delight i chłodzący ayran

Wakacyjnych wspomnień ciąg dalszy. Tym razem wyprawa we czworo. Turcja nas zaskoczyła - upałami we wrześniu, sympatią mieszkańców, którym zdarzało się spontanicznie obdarowywać nas drobnymi pamiątkami, nawet wtedy, gdy wizyta na ich straganie nie kończyła się zakupem, najlepszym winem, jakie zdarzyło nam się pić - z owoców morwy, a przede wszystkim bogactwem smaków. Turecka kuchnia to paląco-pikantne mięsa i warzywa, niesamowicie słodkie desery i  łagodne, orzeźwiające napoje. Jedno jest pewne - tureckie smaki potrafią zdominować! Nawet miejscowy McDonald dostosował się do kuchennych przyzwyczajeń tamtejszych klientów i sprzedaje sprzedaje fast food z tureckim posmakiem. 

Tureckie Shopping Center! Sklepik z typowymi tureckimi słodyczami - lokum, baklawą i chałwą. Nie dajcie się nabrać  - od sprzedawców na lokalnych bazarach kupicie je dużo taniej! Ceny różnią się nawet kilkakrotnie.


Tureckie słodycze nie posmakowały nam - są stanowczo zbyt słodkie! Lokum to rodzaj twardej galaretki przygotowanej głównie z cukru i mąki kukurydzianej. Dostępne jest w wielu różnych smakach, np. różane czy pistacjowe. Baklawę przygotowuje się z ciasta filo, przełożonego orzechami z miodem, polanego po  wierzchu słodkim syropem i posypanego pistacjami.  Całkiem smaczna okazała się chałwa, ale spośród wszystkich przekąsek najbardziej smakowały nam smażone orzeszki w różnych smakach. 






Nie spodziewaliśmy się, że to w Turcji odkryjemy nasze ulubione wino. Podczas degustacji, w której mieliśmy okazję uczestniczyć, kosztowaliśmy win w najbardziej oryginalnych smakach - jak wino truskawkowe, mandarynkowe... Najbardziej typowe dla regionu, w którym byliśmy było jednak wino z owoców morwy. I to okazało się najlepsze - do tej pory nie udało nam się znaleźć wina, które by mu dorównywało.

Ruiny biblioteki Celsusa w Efezie


CHŁODZĄCY AYRAN

Ayran to bardzo popularny w Turcji napój przygotowywany z naturalnego jogurtu i wody. Bardzo dobrze łagodzi smaki pikantnej kuchni tureckiej. Wersja wzbogacona listkami świeżej mięty jest idealna na upały - wspaniale chłodzi i odświeża.



Składniki:

  • jogurt naturalny (najlepiej typu greckiego lub bałkański)
  • niegazowana woda mineralna
  • listki świeżej mięty
  • sól, pieprz

Jogurt naturalny miksujemy z wodą mineralną w proporcji 2:1. Możemy przed miksowaniem dodać posiekane listki mięty - wtedy napój będzie bardziej orzeźwiający. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Podajemy mocno schłodzony, przyozdobiony listkami świeżej mięty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz