sobota, 21 stycznia 2012

Kapuśniak z parmezanem


                 


 

Składniki:

  • pół główki włoskiej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek kiełbasy (równie dobrze sprawdzi się wędzony boczek)
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz 
  • parmezan


Kapustę oczyścić, usunąć głąb i pokroić w cienkie paski. Kiełbasę (lub boczek) pokroić w kostkę. Cebule posiekać. W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną kiełbasę i podsmażyć. Dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Po kilku minutach wrzucić kapustę i dusić kilka minut. Wlać bulion (może być z kostki), doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze przynajmniej 15 min.

Podawać posypane startym parmezanem z bagietką z masłem czosnkowym.






Przepis pochodzi z miesięcznika "Sól i Pieprz", z moją małą modyfikacją.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz