wtorek, 31 stycznia 2012

Zupa brokułowa


                               




Zupa brokułowa. Z dużą ilością czosnku. Podana z migdałami i grzankami. Albo ze startym żółtym serem - równie dobra.



Składniki:

  • 1 duży brokuł (lub więcej, jeśli lubimy zupy-krem)
  • 3 ziemniaki
  • 1l bulionu (może być z kostki)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: migdały/ser żółty/grzanki

Przygotować bulion. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę. Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Do gotującego się bulionu wrzucić ziemniaki, gotować ok. 10 minut. Dodać brokuły, gotować do miękkości. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.Do śmietany dodać łyżkę bulionu, wymieszać i wlać do zupy. Zupę zdjąć z ognia, lekko ostudzić, zmiksować. Podawać z migdałami i grzankami, ewentualnie ze startym żółtym serem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz