czwartek, 12 kwietnia 2012

Zapiekanka z kalafiora

Wiosna, co prawda po świętach, ale w końcu przyszła i mam nadzieję, że już zostanie. Wraz z temperaturą rośnie apetyt na lekkie dania. Zapiekanka z kalafiora - jednego z najmniej kalorycznych warzyw. Z pomidorami, które są w sklepach coraz lepsze. Z aromatyczną, świeżą bazylią. Dodałam żółty ser do zapiekania - ale można z niego zrezygnować, jeśli zależy nam na naprawdę lekkostrawnym i zdrowym posiłku.



Składniki:

  • 1 kalafior
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 2 łyżki masła
  • żółty ser
  • świeżo zmielony pieprz

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy, najlepiej na parze - wtedy zachowa najlepszy smak i aromat. Ugotowany kalafior przekładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mieszamy z kalafiorem. Dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku oraz posiekaną bazylię (kilka listków zostawiamy do dekoracji). Rozkładamy na warzywach płatki masła i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok. 15 minut. Warzywa wykładamy na talerze, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy listkami bazylii. Podajemy z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz