wtorek, 24 czerwca 2014

Wstążki chilli z wieprzowiną i szparagami


 Przepis na makaron powstał już kilka tygodni temu - kiedy zielone szparagi królowały na straganach wszelkiego rodzaju. Ale, ze względu na permanentny brak czasu na wszystko, dopiero dziś doczekał się publikacji. Mimo to, jeśli uda Wam się kupić jeszcze choćby pęczek, zachęcam do wypróbowania przepisu jeszcze w tym roku. Makaron trochę włoski, trochę azjatycki - wbrew pozorom, mieszanka całkiem udana ;)

  •  2-3 porcje tagliatelle o smaku chilli
  • polędwiczka wieprzowa
  • pęczek zielonych szparagów
  • sos sojowy
  • łyżka ziaren sezamu
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • świeża bazylia
  • olej z orzechów włoskich
  • sól, pieprz
Szparagi przygotowujemy do gotowania: odłamujemy zdrewniałe końce, możemy delikatnie obrać, ale nie jest to konieczne w przypadku zielonych szparagów. Gotujemy na parze bardzo krótko.
Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie polędwiczkę kroimy w paski i podsmażamy na oleju z orzechów, doprawiając sosem sojowym. Gdy mięso nie jest już surowe, ale nadal miękkie i soczyste, na patelnię przekładamy szparagi i przesmażamy chwilę razem z polędwiczką. Dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy. Wlewamy kilka łyżek sosu sojowego, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podsmażamy jeszcze chwilę, na koniec dodajemy porwane listki świeżej bazylii i przekładamy na talerze. 
Makaron podajemy ze startym parmezanem i uprażonymi ziarnami sezamu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz