Składniki:
- 4 cykorie
- opakowanie szynki wędzonej lub cienko krojonego boczku wędzonego
- jabłko
- cebula
- cytryna
- masło do smażenia
- sól, pieprz
Cykorie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż, usunąć twarde, gorzkie części. Boczek lub szynkę pokroić w cienkie słupki. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki i od razu skropić sokiem z cytryny. Cebule obrać i drobno posiekać.
Usmażyć na maśle cebulę z cykorią, a następnie boczek z jabłkami. Przełożyć wszystko do garnka i dusić jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z grzankami lub świeżym pieczywem.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje gotowanie".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz