Składniki:
- 1 torebka ryżu (użyłam jaśminowego)
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 por
- pół czerwonej papryki
- pół cebuli (niekoniecznie)
- 1 pierś z kurczaka
- 2 cm kawałek imbiru
- 100 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleczka kokosowego
- łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki śmietany 30%
- kurkuma
- sól, świeżo zmielony pieprz
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę lub paski. Posypać solą i pieprzem, smażyć na łyżce oleju sezamowego. Obraną marchew, pietruszkę, paprykę i pora pokroić w słupki. Warzywa podsmażyć, następnie dodać bulion i dusić aż lekko zmiękną. Dodać mleko kokosowe i śmietanę. Wrzucić usmażonego kurczaka. Dodać starty imbir i kurkumę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym ryżem. Można posypać uprażonymi ziarnami sezamu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz