Składniki:
- makaron penne
- kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- ser tallegio lub camembert
- pęczek świeżej bazylii
- oliwa
- parmezan
- świeżo zmielony pieprz
Szynkę szwarcwaldzką i suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Ser pleśniowy kroimy na małe kawałki, bazylię siekamy. Na łyżce oliwy (może być ta pozostała z suszonych pomidorów) podsmażamy szynkę i pomidory, po kilku minutach dodajemy ser i bazylię. Podsmażamy na małym ogniu, stale mieszając, aż ser się rozpuści. Powstały sos wykładamy na ugotowany makaron, skrapiamy dobrej jakości oliwą i posypujemy parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ponieważ szynka i pomidory są bardzo słone, możemy zrezygnować z jakichkolwiek innych przypraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz