Brokuły - bogate w witaminy: A (beta-karoten), K, PP, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Wśród warzyw są numerem jeden jeśli chodzi o zawartość aktywnych substancji przeciwdziałających nowotworom. Zawierają też dużo błonnika pokarmowego.
Czosnek - zawiera witaminę C i witaminy z grupy B. Obniża ciśnienie krwi, jednak najbardziej znaną właściwością czosnku jest silne działanie przeciwbakteryjne zawartych w nim olejków.
Składniki:
- makaron penne
- brokuł
- śmietana 18%
- ser pleśniowy (użyłam włoskiego Taleggio)
- 4 ząbki czosnku
- parmezan
- sól, pieprz
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuła podzielić na różyczki, gotować na parze kilka minut. Do rondla wlać śmietanę (ok. 4-5 łyżek), dodać pokrojony na małe kawałki serek pleśniowy, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając aż ser się rozpuści. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i ugotowane różyczki brokuła. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Posypać startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz