Składniki:
- mieszanka różnych sałat
- szynka (może być również wędzony boczek/szynka parmeńska)
- gruszka
- ser pleśniowy z niebieską pleśnią
- pistacje
- oliwa z oliwek extra vergine
- ocet z białego wina
- musztarda
- sól, pieprz
- pieczywo do podania
Gruszkę i szynkę kroimy w cienkie plastry, smażymy na patelni grillowej (na jedną porcję sałatki wystarczy pół gruszki). Na talerzu układamy mieszankę sałat (można również użyć tylko świeżego szpinaku/roszponki/sałaty lodowej). Na sałacie układamy plastry grillowanej szynki i gruszki. Posypujemy pokruszonym serem i pistacjami. Przygotowujemy sos: mieszamy 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu z białego wina i łyżeczkę musztardy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę polewamy niewielką ilością sosu. Podajemy z dowolnym pieczywem - dla mnie najlepiej smakuje z pieczoną bagietką z masłem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz