Kiedy miałam kilka lat i jeździłam z Babcią i Dziadkiem na wspólne grzybobranie, najbardziej lubiłam zbierać kurki. Pewnie dlatego, że te zawsze potrafiłam rozpoznać :) Małe żółte kurki pozostały moimi ulubionymi grzybami i w lesie, i na talerzu. Jem je przez cały rok, bo w jajecznicy dobrze sprawdzają się również kurki mrożone. Ale nic nie zastąpi świeżych, na które sezon już się rozpoczął! Oto pyszny i bardzo pożywny sos kurkowy z dodatkiem serka mascarpone.
Składniki:
- porcja makaronu fusilli (najlepiej razowego, żeby danie było odrobinę lżejsze)
- garść kurek, oczyszczonych
- 2-3 łyżki serka mascarpone
- biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- masło
Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Wrzucamy oczyszczone kurki, mieszamy i smażymy razem na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy mascarpone i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i ozdabiamy rukolą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz