Kolejna kolorowa i prosta propozycja na podstawie przepisu Tomasza Woźniaka. Inspirację stanowiła "Wariancja na temat sushi" z cyklu "Szkolny kanon śniadań" w miesięczniku Kuchnia nr 9-2010. Pomysł na smaczne drugie śniadanie dla dzieci, ale doskonale sprawdzi się także jako lunch dla dorosłych. Rollsy można łatwo zapakować i zabrać ze sobą do pracy albo na piknik. Do oddzielnego, małego pojemniczka możemy przelać odrobinę sosu sojowego do maczania rollsów.
Składniki (dla 2 osób)
- 3 pszenne tortille (użyłam placków szpinakowych)
- kremowy serek śmietankowy (typu Philadelphia)
- 150g wędzonego łososia
- sos sojowy do podania (opcjonalnie)
W oryginalnym przepisie autor radzi podgrzać placki krótko na suchej patelni. Ja zrezygnowałam z podgrzewania. Miękkie, zimne placki smarowałam cienko śmietankowym serkiem. Następnie układamy rozdrobnionego łososia. Zawijamy tortillę z dwóch stron do środka i zwijamy w rulon. Każdy rulon kroimy na 3 części. Jeżeli lubimy, możemy podać z sosem sojowym do maczania rollsów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz