Sałatka może bardziej zimowa, bo nie wymaga użycia wielu świeżych warzyw... Ale nawet teraz doskonale sprawdzi się samodzielnie jako obiad lub kolacja. Warto wypróbować ją właśnie o tej porze roku tym bardziej, że doskonale smakuje z młodymi ziemniakami. Niezwykłego smaku nadaje jej cebulka podsmażona razem z pikantną kiełbaską chorizo.
Składniki:
- ok. 10 młodych ziemniaczków
- 1 czerwona cebula
- kilkanaście plasterków hiszpańskiej kiełbaski chorizo
- 2 garście rukoli
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
Oskrobane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut (powinny być miękkie, ale nie rozpadać się). Czerwoną cebulę i chorizo kroimy w paski (ja użyłam chorizo w plastrach, jeżeli macie chorizo w kawałku, można pokroić je w kostkę). Podsmażamy chorizo na patelni bez dodatku tłuszczu, po kilku minutach dodajemy cebulkę. Ugotowane ziemniaki wyjmujemy z wody, kroimy na ćwiartki i wrzucamy na patelnię razem z cebulą i kiełbaską. Smażymy całość na brązowy kolor, zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Mieszamy z rukolą. Przygotowujemy sos: 3 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z 3 łyżkami balsamico, solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.
*Danie inspirowane przepisem na "Treściwą sałatkę" z magazynu kulinarnego "Sól i pieprz".
pyszota!
OdpowiedzUsuń