środa, 8 lutego 2012

Sałatka z grillowaną gruszką i rokpolem

      


Składniki:

  • mieszanka różnych sałat
  • szynka (może być również wędzony boczek/szynka parmeńska)
  • gruszka
  • ser pleśniowy z niebieską pleśnią 
  • pistacje
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • ocet z białego wina
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • pieczywo do podania




Gruszkę i szynkę kroimy w cienkie plastry, smażymy na patelni grillowej (na jedną porcję sałatki wystarczy pół gruszki). Na talerzu układamy mieszankę sałat (można również użyć tylko świeżego szpinaku/roszponki/sałaty lodowej). Na sałacie układamy plastry grillowanej szynki i gruszki. Posypujemy pokruszonym serem i pistacjami. Przygotowujemy sos: mieszamy 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu z białego wina i łyżeczkę musztardy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę polewamy niewielką ilością sosu. Podajemy z dowolnym pieczywem - dla mnie najlepiej smakuje z pieczoną bagietką z masłem czosnkowym. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz