czwartek, 7 czerwca 2012

Penne z wędzonym łososiem i kaparami

Po długiej nieobecności na blogu  nareszcie długi weekend i chwila na przygotowanie obiadu. W lodówce łosoś wędzony na gorąco. I kilka pomysłów na jego wykorzystanie. Padło, oczywiście na penne i sos śmietanowo - łososiowy. Choć równie dobrze smakowałoby z makaronem farfalle. Cebulka, czosnek, śmietana i kapary. Może byś jeszcze koperek, jeśli ktoś lubi.



Składniki:

  • makaron (penne lub farfalle)
  • wędzony łosoś
  • szklanka śmietany 18%
  • pół białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kapary (w ilości zależnej od upodobania, ja dodałam ok. 2 łyżek)
  • 80ml wódki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie przygotowujemy sos: cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy krótko na łyżce oliwy z oliwek.  Dodajemy wódkę i mieszamy, aż lekko odparuje. Wlewamy śmietanę i dodajemy kapary. Gotujemy chwilę, co jakiś czas mieszając. Sos śmietanowy doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na sam koniec wrzucamy drobno pokrojonego łososia, już nie gotujemy. Sos podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy jeszcze pieprzem.




1 komentarz:

  1. Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu kulinarnego "MasterChef" w tvn

    W linku informacja o programie:

    http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Pozdrawiamy,

    Redakcja,
    MasterChef
    masterchef@tvn.pl

    OdpowiedzUsuń