Od 15 marca w warszawskich (i nie tylko) kinach studyjnych 12. tydzień kina hiszpańskiego! Największa prezentacja hiszpańskiej twórczości filmowej poza granicami samej Hiszpanii. Pełen wachlarz gatunków. Na pewno wybiorę się na Czarny chleb - film nagrodzony 9 Nagrodami Goya przyznawanymi przez Hiszpańską Akademię Sztuki Filmowej, a także tegoroczny kandydat do Oskara. Opowieść o nastolatku podejmującym walkę o życie ojca niesłusznie oskarżonego o morderstwo. Pewnie nie przegapię również Życie to jest to z Salmą Hayek.
http://muranow.gutekfilm.pl/text.php?id=fc8d1b02560d8da
http://www.manana.pl/hiszpanie/
http://muranow.gutekfilm.pl/text.php?id=fc8d1b02560d8da
http://www.manana.pl/hiszpanie/
W hiszpańskim klimacie - makaronowe muszle z pikantnym sosem pomidorowym z chorizo. Z któregoś z ciekawszych (bo sprzed kilku lat) wydań Elle. Jak zwykle, nie trzymałam się do końca przepisu...
MUSZLE PO HISZPAŃSKU
Składniki:
- makaron - duże muszle (ilość wg upodobania i apetytu)
- 1 czerwona papryka
- 8 suszonych pomidorów
- chorizo pokrojone na cienkie plasterki
- szczypta chilli lub posiekana ostra papryczka
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- oliwa z oliwek
- łyżka masła (niekoniecznie)
- 1/4 kieliszka białego wina
- odrobina suszonego tymianku
- łyżeczka miodu
- sól do smaku
- opcjonalnie: fileciki anchois
Paprykę kroimy w małą kostkę, suszone pomidory w cienkie paski. Siekamy czosnek, podsmażamy na oliwie razem z chorizo i anchois (jeśli używamy, ja pominęłam). Po kilku minutach dodajemy pomidory w puszce (najlepiej krojone), miód i wino. Po chwili wrzucamy pokrojoną paprykę, doprawiamy ostrą papryczką. Dusimy pod przykryciem ok 20-30 min, po czym dodajemy masło (opcjonalnie) i tymianek. Trzymamy jeszcze chwilę na małym ogniu. Podajemy z ugotowanymi muszlami. Można posypać startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz