Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego
- 3 puszki kukurydzy
- 2 kiełbaski chorizo
- 1 biała cebula
- 2 łyżki śmietany
- żółty ser
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chilli
- 1-2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
Chorizo kroimy na półcentymetrowe plasterki. Cebulę siekamy. Miksujemy 2 puszki kukurydzy na gładkie puree. Chorizo podsmażamy na oliwie. Dodajemy cebulę i przez chwilę dusimy. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone chorizo z cebulą, zmiksowaną kukurydzę oraz puszkę całych ziaren kukurydzy. Gotujemy kilka minut. Dodajemy posiekany czosnek, chilli i kurkumę. Gotujemy jeszcze ok. 15 min. Śmietaną mieszamy z 2 łyżkami zupy i przelewamy do garnka. Jeśli potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę wlewamy do miseczek i posypujemy startym żółtym serem. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz