Najlepsze wrapy to te z placków domowej roboty. Ale tym razem będzie szybciej i prościej - wykorzystałam gotowe ze sklepu. Takiej tortilli nie można zepsuć, potrafi ją zrobić chyba każdy. Jedyne, na co trzeba zwrócić uwagę to podgrzewanie placków - jeśli podgrzewamy je na patelni, należy ustawić najniższy płomień i podsmażać bez tłuszczu naprawdę krótko, tak, aby tortille nie zrobiły się twarde i kruche.
Składniki:
- 2 gotowe placki do tortilli
- puszka kukurydzy
- ogórek
- pomidor
- oliwki
- sałata (dowolny rodzaj lub mieszanka)
- pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- jogurt naturalny
- majonez
- ketchup
- ocet z białego wina
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Pierś kurczaka kroimy na wąskie paski, posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na oliwie z oliwek. Ogórka kroimy na cienkie plasterki, pomidora na ćwiartki. Przygotowujemy sos: mieszamy łyżkę gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu (użyłam domowego ketchupu robionego przez moją Mamę, najlepszy! na pewno jeszcze zamieszczę przepis). Dodajemy łyżeczkę octu i doprawiamy solą i pieprzem. Tortille podgrzewamy przez minutę na suchej patelni. Na środku każdego placka układamy sałatę, kilka pasków kurczaka, plasterki pomidora i ogórka, oliwki, posypujemy łyżką kukurydzy z puszki. Polewamy 2 łyżkami sosu. Zwijamy/składamy dowolnie i podajemy od razu, bo tortilla szybko stygnie.
W sam raz na upały.
OdpowiedzUsuń