środa, 11 lipca 2012

Faszerowana cukinia z szynką i suszonymi pomidorami



Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw i chyba jedno z najbardziej uniwersalnych. Świetnie sprawdza się w letnich sałatkach, jako dodatek do dań z grilla,a także do makaronu, na przykład tak, jak w tym przepisie. Jest to także, obok papryki, najczęściej faszerowane warzywo. Pomysłów na farsze jest mnóstwo, właściwie to, czym wypełnicie cukinię, zależy wyłącznie od Waszej kreatywności. 

Cukinia to bardzo dobra propozycja na lato. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i zapobiega utracie potasu, co jest ważne w czasie letnich upałów. Faszerowana będzie szczególnie lekkim daniem, zwłaszcza jeśli zrezygnujecie z posypywania jej żółtym serem. Cukinia występuje w dwóch odmianach: zielona lub żółta. Obie są równie smaczne. Do faszerowania najlepiej wybrać większe okazy. 




CUKINIA Z FARSZEM Z RYŻU, SZYNKI I SUSZONYCH POMIDORÓW

Składniki:

  • 1 duża lub 2 mniejsze cukinie
  • biały ryż paraboliczny(użyłam w torebkach, na farsz do 1 dużej cukinii wystarczy 1 torebka)
  • ok 30 dag szynki (dowolna wędlina, np. gotowana szynka, polędwica, szynka parmeńska)
  • suszone pomidory nadziewane serkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • suszone zioła (np. bazylia, oregano)
  • oliwa z oliwek
  • żółty ser (opcjonalnie)

Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Jeśli cukinia jest naprawdę duża przekrajamy ją najpierw w poprzek, a następnie wzdłuż, tak, by powstały 4 łódki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy do miękkości (cukinia powinna być miękka, ale jędrna). W czasie pieczenia gotujemy ryż. Upieczoną cukinię studzimy, a następnie wydrążamy miąższ łyżeczką. Przygotowujemy farsz: szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Po kilku minutach dodajemy pokrojone na mniejsze części suszone pomidory z serkiem oraz miąższ cukinii i smażymy razem na małym ogniu. Na koniec dodajemy ugotowany ryż, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Podgrzewamy jeszcze chwilę, mieszając, aby smaki się połączyły. Tak przygotowanym farszem napełniamy łódki z cukinii. Posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy jeszcze na chwilę do piekarnika.Cukinie są gotowe, kiedy ser się rozpuści i lekko zrumieni. 







1 komentarz:

  1. Pyszności ...popełniłam to cudo w dniu dzisiejszym. Imieninowym gościom aż uszy się trzęsły :)

    OdpowiedzUsuń