niedziela, 15 lipca 2012

Pasta al burro

Czyli spaghetti z masłem. Wspominałam już o nim tutaj. Właśnie takie, najprostsze włoskie dania rodem z ubogiej, chłopskiej kuchni, smakują mi najbardziej. Wystarczy wymieszać ugotowane al dente spaghetti z łyżką świeżego masła i gotowe. 

Zazwyczaj do gotowania makaronu dodaję niewiele soli, ze względu na to, że przejmuje on intensywne smaki sosów. W tej wersji mocniej solę wodę, bo to spaghetti będzie głównym bohaterem dania.




Składniki:

  • porcja spaghetti (wg uznania)
  • łyżka masła
  • parmezan do podania (opcjonalnie)
  • sól

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, przekładamy do głębokiego talerza i mieszamy z łyżką świeżego masła. Możemy posypać świeżo startym parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz