środa, 4 lipca 2012

Fusilli z kurkami i mascarpone


Kiedy miałam kilka lat i jeździłam z Babcią i Dziadkiem na wspólne grzybobranie, najbardziej lubiłam zbierać kurki. Pewnie dlatego, że te zawsze potrafiłam rozpoznać :) Małe żółte kurki pozostały moimi ulubionymi grzybami i w lesie, i na talerzu. Jem je przez cały rok, bo w jajecznicy dobrze sprawdzają się również kurki mrożone. Ale nic nie zastąpi świeżych, na które sezon już się rozpoczął! Oto pyszny i bardzo pożywny sos kurkowy z dodatkiem serka mascarpone.



Składniki:

  • porcja makaronu fusilli (najlepiej razowego, żeby danie było odrobinę lżejsze)
  • garść kurek, oczyszczonych
  • 2-3 łyżki serka mascarpone
  • biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • masło


Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Wrzucamy oczyszczone kurki, mieszamy i smażymy razem na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy mascarpone i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i ozdabiamy rukolą. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz