piątek, 13 lipca 2012

Pasta jajeczna w wesji light




 Kiedy zwykła kanapka na śniadanie staje się nudna, czas na pastę kanapkową! Na pierwszy ogień najpopularniejsza pasta jajeczna. Z braku majonezu w lodówce powstał przepis na pastę w wersji light - z jogurtem naturalnym. Równie dobra, a zdrowsza i mniej kaloryczna. Pysznie smakuje na kromce razowego chleba ze słonecznikiem i z plastrem pomidora.


Składniki (dla ok. 3 osób)

  • 5 jajek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • szczypta curry

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Obieramy ze skorupek i bardzo drobno siekamy. Przekładamy do miski razem z posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy ok. 3 łyżek jogurtu (koniecznie gęstego) i mieszamy, by uzyskać konsystencję pasty. Doprawiamy solą, pieprzem i curry do smaku. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz