środa, 25 lipca 2012

Penne z cukinią, boczkiem i kremowym sosem



Cukinie w działkowym ogródku warzywnym mojego Dziadka rosną jak szalone. A ja po wizycie w warszawskiej Il sole (http://www.ilsole.com.pl/) mam nieodpartą i nieprzemijającą ochotę na makarony z kremowym sosem. Stąd połączenie cukinii w niecodziennym u mnie wydaniu, bo startej, z kremowym serkiem mascarpone i odrobiną śmietanki. Do tego wędzony boczek lub szynka. I nie potrzeba już nawet parmezanu, bo jest pysznie.

Składniki:

  • makaron penne
  • 1 większa cukinia
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • 1 młoda cebulka
  • serek mascarpone
  • śmietanka 30%
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Makaron gotujemy al dente. Cukinię myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Boczek kroimy w cienkie paski.Cebulkę drobno siekamy. Na patelni podsmażamy przez chwilę boczek bez tłuszczu. Dodajemy cebulkę (jeśli boczek jest chudy, można dolać odrobinę oliwy z oliwek). Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy startą cukinię (warto ją wcześniej odcisnąć z soku, który puszcza po starciu). Całość mieszamy i smażymy razem kilka minut. Na koniec dodajemy 3 łyżki serka mascarpone i łyżkę śmietanki, mieszamy do uzyskania konsystencji sosu. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mieszamy z makaronem i wykładamy na talerze. Przyozdabiamy świeżą bazylią.







2 komentarze:

  1. Brakuje anegdotek, ciekawostek czy to z życia prywatnego, czy to wymyślonych. Same przepisy, nawet jeśli schludnie opakowane i ładnie wszystko zaprezentowane to za mało, aby rozkręcić bloga. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, wiele osób zamieszcza na blogu historie z życia i anegdotki, często niezwiązane z zamieszczanymi przepisami. Ja chyba jednak wolę skupić się na gotowaniu :)

      Usuń