niedziela, 12 lutego 2012

Cykoria z jabłkami


                          



Składniki:

  • 4 cykorie
  • opakowanie szynki wędzonej lub cienko krojonego boczku wędzonego
  • jabłko
  • cebula
  • cytryna
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz


Cykorie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż, usunąć twarde, gorzkie części. Boczek lub szynkę pokroić w cienkie słupki. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki i od razu skropić sokiem z cytryny. Cebule obrać i drobno posiekać.

                                   


 Usmażyć na maśle cebulę z cykorią, a następnie boczek z jabłkami. Przełożyć wszystko do garnka i dusić jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z grzankami lub świeżym pieczywem.




Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje gotowanie".









                                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz