środa, 15 lutego 2012

Walentynkowe curry z kurczakiem


           





Składniki:

  • 1 torebka ryżu (użyłam jaśminowego)
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 por 
  • pół czerwonej papryki
  • pół cebuli (niekoniecznie)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • kurkuma
  • sól, świeżo zmielony pieprz




Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę lub paski. Posypać solą i pieprzem, smażyć na łyżce oleju sezamowego. Obraną marchew, pietruszkę, paprykę i pora pokroić w słupki. Warzywa podsmażyć, następnie dodać bulion i dusić aż lekko zmiękną. Dodać mleko kokosowe i śmietanę. Wrzucić usmażonego kurczaka. Dodać starty imbir i kurkumę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym ryżem. Można posypać uprażonymi ziarnami sezamu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz