sobota, 18 lutego 2012

Penne z brokułami


                           



Brokuły - bogate w witaminy: A (beta-karoten), K, PP, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Wśród warzyw są numerem jeden jeśli chodzi o zawartość aktywnych substancji przeciwdziałających nowotworom. Zawierają też dużo błonnika pokarmowego.

Czosnek - zawiera witaminę C i witaminy z grupy B. Obniża ciśnienie krwi, jednak najbardziej znaną właściwością czosnku jest silne działanie przeciwbakteryjne zawartych w nim olejków.




Składniki:

  • makaron penne 
  • brokuł
  • śmietana 18%
  • ser pleśniowy (użyłam włoskiego Taleggio)
  • 4 ząbki czosnku
  • parmezan
  • sól, pieprz

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuła podzielić na różyczki, gotować na parze kilka minut. Do rondla wlać śmietanę (ok. 4-5 łyżek), dodać pokrojony na małe kawałki serek pleśniowy, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając aż ser się rozpuści. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i ugotowane różyczki brokuła. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Posypać startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz