czwartek, 15 marca 2012

Krem z fenkuła


Fenkuł, czyli koper włoski jest u nas jeszcze mało znany i rzadko używany w kuchni. A każdą jego część - od korzenia (bulwy), przez łodygę i zielone gałązki, po nasiona można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Koper włoski ma dużo witaminy A i C, jest korzystny dla wzroku i pomocny w zwalczaniu przeziębienia. W starożytności był uważany za afrodyzjak. A  więc na wieczór dla dwojga proponuję gęsty krem z fenkuła z dodatkiem złocistej piersi kurczaka i bagietką. 



Składniki:

  • 2 bulwy fenkuła
  • 2 duże ziemniaki
  • litr bulionu warzywnego
  • pierś z kurczaka
  • masło do smażenia
  • złocista przyprawa do kurczaka
  • pieprz
  • oliwa

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Bulwy kopru włoskiego kroimy na małe części, podsmażamy chwilę na maśle.  Do gotującego się bulionu dodajemy ziemniaki i fenkuła. Gotujemy do miękkości. Pierś z kurczaka skrapiamy oliwą, obsypujemy przyprawą do kurczaka. Smażymy na oliwie z oliwek, następnie zdejmujemy z patelni i kroimy w cienkie plasterki. Zupę doprawiamy pieprzem, zdejmujemy z ognia i miksujemy na gęsty krem. Podajemy z piersią kurczaka i bagietką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz