niedziela, 25 marca 2012

Smażony makaron sojowy z kurczakiem i warzywami

Wróciłam dziś z uczelni po godzinie:)) I zostało mnóstwo wolnego czasu, bo przecież od dziś dzień jest dłuższy! A przynajmniej dłużej powinno być jasno. Miał być spacer, ale pogoda wcale nie jest taka wiosenna. Chociaż słonecznie, to okazało się  nie być zbyt ciepło. Zamiast spaceru pozostały więc niedzielne zakupy. A przed zakupami (aby starczyło na nie sił;)) improwizacja po chińsku: makaron sojowy ze wszystkim, co akurat było pod ręką. 



Składniki:

  • małe opakowanie makaronu sojowego (dla 2 osób)
  • pierś kurczaka
  • 2 małe marchewki
  • kawałek (mniej niż połowa główki) kapusty pekińskiej
  • pół czerwonej papryki
  • małe kolby kukurydzy w zalewie
  • pędy bambusa
  • sos sojowy
  • pieprz, sól
  • szczypta chilli
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • przyprawa typu vegeta
  • ziarna sezamu
  • olej sezamowy
Pierś kurczaka kroimy w cienkie paski i smażymy na łyżce oleju sezamowego. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w cienkie słupki. Paprykę podobnie. Szatkujemy kapustę. Warzywa podsmażamy na oleju sezamowym, dodajemy odrobinę wody i dusimy do miękkości. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę, aby zmiękł. Wyjmujemy z wody i podsmażamy na dużej patelni lub w woku. Dodajemy przygotowane wcześniej warzywa, pierś kurczaka, kukurydzę i pędy bambusa. Polewamy kilkoma łyżkami sosu sojowego, doprawimy słodką papryką, chilli, pieprzem i solą oraz, ewentualnie, vegetą. Smażymy jeszcze chwilę na małym ogniu, mieszając. Wykładamy na talerz i posypujemy ziarnami sezamu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz