piątek, 9 marca 2012

Meksykańska zupa kukurydziana

Jedna z najlepszych, jeśli nie najlepsza zupa jaką jadłam. Chorizo nadaje jej wspaniały smak i znika z zupy w tempie błyskawicznym:)



Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego
  • 3 puszki kukurydzy
  • 2 kiełbaski chorizo
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki śmietany 
  • żółty ser
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chilli
  • 1-2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz do smaku

Chorizo kroimy na półcentymetrowe plasterki. Cebulę siekamy. Miksujemy 2 puszki kukurydzy na gładkie puree. Chorizo podsmażamy na oliwie. Dodajemy cebulę i przez chwilę dusimy. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone chorizo z cebulą, zmiksowaną kukurydzę oraz puszkę całych ziaren kukurydzy. Gotujemy kilka minut. Dodajemy posiekany czosnek, chilli i kurkumę. Gotujemy jeszcze ok. 15 min. Śmietaną mieszamy z 2 łyżkami zupy i przelewamy do garnka. Jeśli potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę wlewamy do miseczek i posypujemy startym żółtym serem. Podajemy ze świeżym pieczywem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz