sobota, 10 marca 2012

Śniadaniowe serca z jajkiem


Bardzo prosty i efektowny sposób na śniadanie na wyjątkowe okazje. Serduszka z jajek i parówek. W wersji wegetariańskiej można wykorzystać np. parówki sojowe. Podajemy je ze świeżym pieczywem z masłem, reszta dodatków dowolnie: oliwki, pomidor, ogórek, keczup....

Składniki:

  • 2 parówki
  • 2 jajka
  • masło do smażenia
  • sól do smaku

 Parówki przecinamy wzdłuż na pół, pozostawiając z jednej strony nienacięty koniec ok. 1-1.5 cm. Boki parówki wywijamy na dół i spinamy wykałaczką. Na patelni roztapiamy masło, ostrożnie kładziemy serduszka i chwilę podsmażamy parówki. Wbijamy jajka - po jednym na każde serce. Doprawiamy solą i smażymy pod przykryciem (ja roztrzepałam jajka jak na jajecznicę, ale można smażyć je jak sadzone). Jeśli jajka nie zetną się na górze, można delikatnie przekręcić je na drugą stronę. Zdejmujemy serca z patelni, układamy na talerzu i wyjmujemy wykałaczki - ścięte jajka powinny utrzymać serca w odpowiednim kształcie. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz