środa, 14 marca 2012

Tortilla z kurczakiem i kolorową sałatką

Najlepsze wrapy to te z placków domowej roboty. Ale tym razem będzie szybciej i prościej - wykorzystałam gotowe ze sklepu. Takiej tortilli nie można zepsuć, potrafi ją zrobić chyba każdy. Jedyne, na co trzeba zwrócić uwagę to podgrzewanie placków - jeśli podgrzewamy je na patelni, należy ustawić najniższy płomień i podsmażać bez tłuszczu naprawdę krótko, tak, aby tortille nie zrobiły się twarde i kruche.



Składniki:

  • 2 gotowe placki do tortilli
  • puszka kukurydzy
  • ogórek
  • pomidor
  • oliwki
  • sałata (dowolny rodzaj lub mieszanka)
  • pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • ketchup
  • ocet z białego wina
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Pierś kurczaka kroimy na wąskie paski, posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na oliwie z oliwek. Ogórka kroimy na cienkie plasterki, pomidora na ćwiartki. Przygotowujemy sos: mieszamy łyżkę gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu (użyłam domowego ketchupu robionego przez moją Mamę, najlepszy! na pewno jeszcze zamieszczę przepis). Dodajemy łyżeczkę octu i doprawiamy solą i pieprzem. Tortille podgrzewamy przez minutę na suchej patelni. Na środku każdego placka układamy sałatę, kilka pasków kurczaka, plasterki pomidora i ogórka, oliwki, posypujemy łyżką kukurydzy z puszki. Polewamy  2 łyżkami sosu. Zwijamy/składamy dowolnie i podajemy od razu, bo tortilla szybko stygnie.


1 komentarz: