czwartek, 22 marca 2012

Smaki Kampanii oraz penne z cukinią i sosem serowym

Po ładnych kilku latach dopiero teraz zabieram się do wywołania zdjęć z podróży do słonecznej Italii. Większość - szczególnie tych najpiękniejszych -  autorstwa mojego brata. Kampania to królestwo smaków i kolorów, pięknych i niezwykle intensywnych w pełnym słońcu. Soczysta czerwień świeżych owoców na targu w Sorrento. Skrzynie wypełnione cytrusami. Stoiska pełne najlepszego likieru, jaki znam - limoncello. Świeże ryby. I cała różowa od kwiatów Capri, gdzie małe, eleganckie kawiarnie i cukiernie co krok nawołują turystów do odpoczynku i delektowania się włoskimi słodkościami.









Limoncello - likier cytrynowy. Wyrabiany z najlepszych cytryn w całych Włoszech - odmiana Nostrano. Podaje się go w Kampanii na zakończenie posiłku. Można go też używać do sporządzania koktajli. 





Kampania to również stolica najbardziej znanych i lubianych na całym świecie potraw włoskiej kuchni:  pizza margherita i insalata caprese






Z Kampanii przywiozłam jeden z moich ulubionych przepisów na pastę - penne z podsmażanymi plastrami cukinii, sosem śmietanowo - serowym i dużą ilością świeżej bazylii. Posypane świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem lub pecorino. Pyszne!


Składniki:

  • makaron penne
  • 1 średnia cukinia
  • 3/4 szklanki śmietany 
  • 40g sera camembert
  • 1 trójkącik śmietankowego serka topionego
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • przyprawa do kuchni włoskiej
  • świeżo zmielony pieprz
  • parmezan lub pecorino
  • oliwa z oliwek
 
 


Penne gotujemy al dente. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie z oliwek. Najlepsza jest samodzielnie przygotowana oliwa z bazylią, chilli i czosnkiem. Pod koniec smażenia posypujemy cukinię dużą ilością przyprawy do kuchni włoskiej. Kiedy plasterki cukinii są już całkiem miękkie, wlewamy śmietanę i dodajemy pokrojony camembert i serek topiony. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serów. Dodajemy posiekaną bazylię i podgrzewamy chwilę na małym ogniu. doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerz, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy świeżo startym parmezanem i pieprzem. Można przybrać listkami bazylii. 


1 komentarz: