czwartek, 10 maja 2012

Involtini z bakłażana

Na te włoskie roladki od dawna miałam ochotę! Involtini istnieje w wielu różnych wersjach: mięsne i wegetariańskie. Wypróbowałam na razie tylko tę: plastry bakłażana i cukinii, zawinięte z ziołowym camembertem i zapieczone z  sosem pomidorowym. Jest pyszna! 






Składniki:

  • bakłażan
  • cukinia
  • camembert
  • 2 puszki pomidorów
  • pół pęczka bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • makaron penne (lub inny)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Bakłażana i cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Smarujemy niewielką ilością oliwy (używam do tego silikonowego pędzelka) i smażymy na patelni grillowej do miękkości.  Ser camembert kroimy w jak najcieńsze plasterki. Na płaskiej powierzchni kładziemy plaster bakłażana, następnie plasterek cukinii i kawałek sera camembert. Zawijamy i spinamy wykałaczką. Przygotowujemy sos pomidorowy: podgrzewamy 2 puszki pomidorów, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i pół pęczka posiekanej bazylii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy ok 15 min. Makaron gotujemy al dente. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, na nim układamy roladki i zapiekamy aż ser w środku lekko się rozpuści. podajemy z makaronem i resztą sosu pomidorowego.



1 komentarz:

  1. Mniam, mniam. Nie lubię makaronu z pomidorowym sosem, ale ten bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń