niedziela, 20 maja 2012

Krem z białych szparagów


Pora na klasyk w szparagowym wydaniu - biała zupa-krem. Powinna być łagodna w smaku, trzeba więc uważać, by nie przesadzić z pieprzem i gałką muszkatołową. Główki szparagów warto wyjąć wcześniej (gotują się szybciej) lub ugotować je oddzielnie (np. na parze) i zachować do dekoracji zupy. Ja posypuję jeszcze przed podaniem cienkimi paseczkami usmażonej szynki.


Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki kremowej śmietanki
  • sól, pieprz, 
  • gałka muszkatałowa
  • kilka plasterków wędzonej szynki

Gotujemy bulion warzywny (do wody dodaję 2 obrane marchewki, 2 pietruszki, selera, kawałek pora, zagotowuję, a następnie gotuję na małym ogniu ok. 2 godzin).  Szparagi przygotowujemy według instrukcji w tym przepisie. Kroimy na mniejsze kawałki (ok 2-3 cm) i wrzucamy do bulionu. Gotujemy do miękkości. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do śmietanki dodajemy 2 łyżki bulionu, mieszamy i wlewamy do zupy. Zupę miksujemy. Jeśli chcemy uzyskać naprawdę gładki krem, można dodatkowo przetrzeć przez sito. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz