Sezon na świeże szparagi rozpoczęty! Trwa bardzo krótko, więc warto dobrze go wykorzystać. Potem pozostają nam szparagi w zalewie ze słoika. Szczególnie smaczne i łatwe w przygotowaniu są cienkie, zielone szparagi. Białe świetnie sprawdzają się w zupie lub zapiekane z szynką i sosem beszamelowym.
Przygotowanie szparagów: Przed gotowaniem szparagi należy dokładnie umyć. Następnie odłamujemy zdrewniałe końce (same powinny się złamać w odpowiednim miejscu). Cienkich, zielonych szparagów podobno nie trzeba obierać, ale ja zarówno te białe jak i zielone delikatnie obieram poniżej główki obieraczką do warzyw. Na rynku są też dostępne specjalne maszynki do obierania szparagów.
Sałatka ze szparagami i jajkiem sadzonym
Składniki:
- pół pęczka zielonych szparagów
- sałata lodowa
- 2 jajka
- kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- sos winegret: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu z białego wina, łyżeczka musztardy, sól, pieprz
Szparagi przygotowane według instrukcji powyżej gotuję w wodzie w wysokim garnku (a najlepiej na parze). Szynkę szwarcwaldzką kroję w cienkie paski i podsmażam na odrobinie oliwy. Następnie smażę 2 jajka sadzone. Przygotowuję sos winegret: 2 łyżki oliwy mieszam z łyżką octu z białego wina i łyżeczką musztardy, doprawiam solą i pieprzem. Porwane liście sałaty układam na talerzach, skrapiam sosem. Na to wykładam ugotowane szparagi, po 1 jajku sadzonym na osobę i podsmażoną szynkę. Posypuję solą i pieprzem, ewentualnie można jeszcze polać lekko sosem.
Nabrałam ochoty, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń