środa, 16 maja 2012

Risotto z cukinią i boczkiem

Kolejny bardzo prosty i szybki przepis - idealny dla studentów na czas zbliżającej się (niestety!) sesji. I dla wszystkich innych zabieganych, tych, którym po prostu nie chce się gotować lub (jak ja dzisiaj) są już tak głodni, że nie ma czasu by gotować coś skomplikowanego. 




Składniki:

  • ryż paraboliczny
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • pół małej cukinii
  • trójkącik śmietankowego serka topionego
  • łyżka startego żółtego sera
  • bulion
  • kilka listków świeżej bazylii
  • dowolne przyprawy
  • pestki słonecznika


 Ryż podsmażamy chwilę na patelni, a następnie gotujemy, stopniowo dolewając bulion. W międzyczasie na drugiej, suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Przekładamy do miseczki. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, podsmażamy na niej cukinię pokrojoną w półplasterki i boczek pokrojony w cienkie paski. W połowie smażenia dodajemy posiekaną bazylię i dowolnie wybrane przyprawy (suszona bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz). Dodajemy ugotowany ryż i serek topiony, trzymamy jeszcze chwilę na małym ogniu, stale mieszając, aż serek się rozpuści. Na sam koniec dodajemy uprażone pestki słonecznika. Risotto można posypać startym żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz