sobota, 19 maja 2012

Omlet z pomidorkami cherry i wędzoną szynką

Uzależniająca wersja omletu ze świeżymi, aromatycznymi pomidorkami prosto ze straganu. Pomidorki podsmażamy razem z szynką przed dodaniem masy jajecznej - powinny puścić trochę soku, ale nadal być jędrne i zachować swój kształt. Wędzona szynka jest słona, dlatego należy uważać z dodawaniem soli do jajek - mała szczypta wystarczy.






Składniki:

  • 3 jajka
  • kilka pomidorków cherry
  • 3-4 plastry wędzonej szynki
  • łyżka masła
  • sól

Szynkę kroimy w kostkę. Pomidorki przekrajamy na połówki i podsmażamy na maśle razem z szynką - aby smaki się przeniknęły. Ubijamy jajka ze szczyptą soli i od razu wylewamy na patelnię. Kiedy spód omletu lekko się zetnie,  odsuwamy lekko brzegi łopatką i poruszamy dość energicznie patelnią. Omlet powinien być wilgotny i puszysty - wcale nie tak łatwo przygotować naprawdę dobry, ale efekt jest wart starań.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz